11. 07. 2019, 23:02:08
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11. 07. 2019, 23:04:39 uživatelem maš-diskusni-forum-inka.)
Osobně si myslím, že tyhle pojmy vznikají spíš uvnitř marginálních skupin. Vezměme si nás, asexuálky a asexuály - taky jsme nezůstali jen u pojmu asexualita, přestože by mnohým z nás stačilo např. označení hetero-asexuál/ka. Někde se tu vedla diskuze, že by bylo příhodné na profilech odlšit aromantický/á a romantický/á asexuál/ka, protože si tam někteří asexuálové dají prostě heterosexuál, aby vyjádřili sympatie k opačnému pohlaví (a ke vztahu), a potom je v tom zmatek. My těm pojmům jako aromantický, romantický, demisexuál, gray-A rozumíme, ostatní (majoritní skupina, ti "normální") nemusí a taky jim může připadat, že to s těmi pojmy přeháníme.
Co se týče normality (resp. normativity), tak za mě vůbec není důležité nějakou nastolovat, ale naopak si uvědomit diverzitu a přestat se snažit ji zakrývat. Což je těžké v kultuře, kde lidé lpí na tom, co si o nich myslí ostatní ("hlavně aby si nikdo nemyslel, že jsem nenormální") a ti ostatní trpí mylnou představou, že mají právo jiným mluvit do toho, jací by měli být ("měl/a by sis najít přítele/přítelkyni", "měl/a bys už dávno mít dítě", "měl/a bys zhubnout").
Co se týče normality (resp. normativity), tak za mě vůbec není důležité nějakou nastolovat, ale naopak si uvědomit diverzitu a přestat se snažit ji zakrývat. Což je těžké v kultuře, kde lidé lpí na tom, co si o nich myslí ostatní ("hlavně aby si nikdo nemyslel, že jsem nenormální") a ti ostatní trpí mylnou představou, že mají právo jiným mluvit do toho, jací by měli být ("měl/a by sis najít přítele/přítelkyni", "měl/a bys už dávno mít dítě", "měl/a bys zhubnout").