08. 04. 2019, 20:59:41
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08. 04. 2019, 21:12:01 uživatelem Jul-diskusni-forum-iana.)
(07. 04. 2019, 21:48:13)adevr Napsal(a): A pro ty méně chápavé...zkuste si to třeba představit, pokud někdo z vás někde veřejně vystupoval, přednášel, a oslovil obecenstvo:,, Ahoj lidičky... " nemyslíte že je to alespoň trochu dehonestujicí?
To mi něco připomnělo. Učí mě jistý docent, křestním jménem František. Jednou přednášel na konferenci, kde spolu s ním byl jiný akademik, jeho přítel z dětství. Když můj docent skončil svůj příspěvek o tereziánských válkách, založený na dlouholetém pramenném výzkumu v německých archivech, vyzval obecenstvo k diskusi. Druhý akademik se postavil a řekl: "Já bych si dovolil nesouhlasit s tou Fanďulákovou tezí, že strukturální změny za vlády Karla Albrechta..." Publikum zařvalo smíchy a pramenný výzkum byl diskreditován. Od té doby Fanďulák potírá používání hypokoristik i v oficiální diskusi mezi studenty.

Mně ale nepřijdou zdrobněliny vždycky znevažující. Záleží na kontextu a na osobě. Někteří lidé k nim mají neodolatelný sklon a nemyslí to vůbec nijak, zdrobňování je pro ně jako dýchání. Kdyby mi řekl "lidičky" (resp. "človíčku") někdo takový, asi bych se nad tím nepozastavila, i když chápu, že to adevrovi vadí. Je to stejné jako tykání, to taky neskousnu od každého.
Když jsme u oslovení, Meadow by se třeba mohla rozčilovat, adevre, že ji tituluješ "paní".

„Člověk se nadchne ještě i netečným paprskem nejvzdálenější hvězdy. Proto začíná teorie pohledem k nebi.“
Ludwig Feuerbach, „Podstata člověka"
Ludwig Feuerbach, „Podstata člověka"