04. 04. 2015, 12:28:49
(04. 04. 2015, 00:05:36)Magramal Napsal(a): A nemůžu zapomenout na extradimensionální mimozeměťany (mimovesmířany?) z knihy Ani ami bohové od Isaaca Asimova, kteří mají tři pohlaví a samotný akt probíhá tím způsobem, že se doslova "prolnou" na atomární úrovní (když kritici psali, že v Asimovových knihách chybí mimozemšťani a sex, reagoval na to Asimov tak, že napsal knihu, kde byli nejen mimozemšťané a sex, ale i mimozemský sex ).
Jo, Asimov. Bohy jsem četl, ale spíš mi to přišlo jako doslovný překlad "splynutí v jednoho", což v tomhle případě získává zcela jiný rozměr.
(04. 04. 2015, 00:05:36)Magramal Napsal(a): ... napadá mně třeba humoristická sci-fi Kyberiáda od Stanisława Lema, kde jsou všechny postavy roboti, nebo (opět) Asimova povídka Soumrak a nasledně román (spolu s Robertem Silverbergem) Příchod noci, která se celá odehrává na cizí planetě v šestihvězdné soustavě, nicméně je pravda, že místní civilizace se poměrně podobá té lidské.
Díky za tip, od Lema jsem toho moc nečetl, jen takové ty známé kousky. A jak již má přezdívka napovídá, Asimova není nikdy dost. Dle mého soudu píše velmi poutavě a na konci je převážně nějaké krásně jednoduché logické ponaučení.
(04. 04. 2015, 11:37:51)carol Napsal(a): No tak akt je více méně jakoby o splynutí dvou bytostí, a to i duševním (což se v dnešní době už u sexu moc neděje a hodně lidí to má jenom na zbavení se chtíče, ale bez nějaké hlubší podstaty, a dokonce i sex bez lásky není v dnešní době nic nového, což ten akt opravdu degradovalo na tu nejnižší úroveň). A ve sci-fi (hlavně asi tom starším) byly přeci okřídlené hlášky od lidí, kteří tvrdili, že mimozemšťanům ukážou "pozemskou lásku".
Právě to je ten paradox, v knihách se píše opak než jak je "praktikováno".