12. 06. 2011, 01:46:54
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12. 06. 2011, 02:23:27 uživatelem Ne-diskusni-forum-la.)
(11. 06. 2011, 09:59:49)Arthur Napsal(a): V minulých životech jsme byli asi tím, co v sobě neseme i dnes, takže si svůj život můžeme jednoduše vyvodit (forma je podružná). To je teda moje vlastní definice!
Tak tato myšlenka je naprosto geniální, já k této problematice přistupuji také tak. Že vlastně člověk se ani nemusí podrobovat pracnému zkoumání v této oblasti, aby zjistil, že skutečně nejspíše nebyl tou vysněnou Kleopatrou,

(11. 06. 2011, 13:04:52)mušelín Napsal(a): Ke karmě ještě toto: ono je to dvojsečné. Vlastně když se člověku nedaří, lze říci, že si za to může sám, protože si to v minulosti pohnojil. Ale to spojení tam není vlastně téměř žádné - už proto, že si to člověk nepamatuje, nemůže se cítit odpovědný za činy svého já v minulém těle.
Křesťanský postoj milosrdenství a soucitu mi připadá mnohem konstruktivnější.
S tímto se dá vcelku souhlasit, akorát jde zde o to, jak vlastně vnímáme ono "já". Pokud jej vnímáme víceméně povrchově v kontextu tohoto jediného života, osobnosti, kterou právě jsme, pak tam skutečně mnoho návaznosti není...ale pokud jej pojímáme v rovině hlubší, spíše jako onen prazáklad, naši původní prapodstatu nebo hybatele na kterém posléze vyrůstají ty jednotlivé životní projevy..., pak tam jisté vědomí současné spoluzodpovědnosti a souvstažnosti na vše býti musí....myslím, že když si tuto skutečnost člověk uvědomí, pak také vše, co mu v životě přichází, přijímá také pokorněji, nikoliv ovšem s rezignací, to by zase byl fatalismus a ten také zde není rozhodně na místě! Mnoho věcí, ne-li většinu, člověk ovlivnit v životě svým úsilím může....Jinak si ale myslím, že normální člověk, vidí-li někoho trpět, určitě si neřekne, můžeš si za to sám, je to tvoje karma...., ale s tím trpícím soucítí, snaží se mu pomoci, případně, může-li, takže ten křesťanský koncept pomoci, milosrdenství, soucitu je určitě správný, akorát asi postrádá ten celkový kontext v pochopení....
Přece, kdyby bylo správné to absolutně striktní oddělování, "já nyní zde a tam", tak proč by pak působila karma....? To jen reakce na Tebe, mušelíno, jak píšeš, že člověk nemůže cítit zodpovědnost za to, co tropil ve svých minulých životech.....
Já osobně si i v případě té asexuality myslím, že zde musí být nějaký vývoj, že ten náš současný stav není "sám o sobě a pro sebe", ale je to určitý důsledek. Neřeším raději, zda v té pozitivní či negativní rovině, vlastně to může být obojí. Ale podle mého neznamená, že, nevejde-li se člověk do nějakého "vzorce", společenského, hned musí být "deviant", i když se to z povrchového hlediska tak možná jeví, možná se ale stalo jen to, že ten člověk prostě jen tak trochu neladí s celkovým kontextem té doby....
Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají. (Johann Wolfgang Goethe)
Láska je něco prostého, a proto nikdo z nás nebude moci říci, že to nevěděl.(Iveta Hudáková)
Láska je něco prostého, a proto nikdo z nás nebude moci říci, že to nevěděl.(Iveta Hudáková)
![[Obrázek: Leknin.jpg]](http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:j_E9nS4I5LB51M:http://lh4.ggpht.com/_Lr6FgM-KZnA/Slo0SX1t1vE/AAAAAAAAFtU/0Zp_zDBfW1I/s144-c/Leknin.jpg)