![]() |
Myší ráj a úpadek společnosti - Verze k tisku +- Asexual.cz (https://www.asexual.cz/forum) +-- Fórum: Média a viditelnost (https://www.asexual.cz/forum/forum-12.html) +--- Fórum: Noviny, časopisy, magazíny, pořady, ... (https://www.asexual.cz/forum/forum-18.html) +--- Téma: Myší ráj a úpadek společnosti (/thread-2606.html) |
Myší ráj a úpadek společnosti - ho-diskusni-forum-uba - 15. 01. 2015 Tady posílám odkaz na zajímavý článek o úpadku společností žijících v blahobytu. Myslím si, že je ten experiment s myšmi hodně neobjektivní a spíš je projekcí očekávání toho člověka, který to zkoumal, ale i tak je to zajímavé. Dotýkají se tam i asexuality, sociální fobie apod., proto to sem dávám. http://dennikn.sk/22911/mysi-raj-upadok-spolocnosti/ A zajímý je i ten pojem "Hikikomori", což jsou Japonci žijící stranou společnosti a věčně sedící u kompu a knih. RE: Myší ráj a úpadek společnosti - Magr-diskusni-forum-amal - 15. 01. 2015 Díky za tento odkaz, kdysi jsem viděl dokument, kde byl tento experiment ukázán (a psal jsem o tom tady), ale bylo to už dávno a nemohl jsem si vzpomenou na jméno onoho experimentátora. A pojem hikikomori znám, je jedním z mé sbírky japoských termínů, pro které neexistuje jednoduchý překlad. Osobně docela chápu, proč tento termín existuje právě v Japonsku - ono Japonsko je v tomto ohledu docela vyjímečné, jak přelidněním (většina ostrovů je příliš hornatá na to, aby se dala obývat), tak kulturou: zaprvé je kladen velký důraz na výkonnost (proto také existuje obdobné, specificky japonské slovo karóši - upracování se k smrti), zadruhé je v Japosku velká tradice v pomáhání svým rodiným příslušníkům, tudíž rodiče nenutí své děti osamostatnit se, zatřetí by návštvěva psychologa či psychiatra a následná terapie znamenala v očích Japonců potupu pro celou rodinu. Tudíž rodiče budou svého potomka dál udržovat v tomto stavu a ten se bude dál izolovat od společnosti a naopak se bude až obsesivně věnovat svému koníčku (i pro to existuje další specificky japonský termín - otaku). PS: Pokud umíte anglicky, doporučuju tento článek o japonských asexuálech, případně článek z amerického humoristického webu Cracked o šesti japonských subkulturách, co jsou šílené (dokonce i na Japonsko), kde příklady oněch "krasavců a krasavic" (a i pokud anglicky neumíte, tak jenom ty obrázky stojí za to : -) ). RE: Myší ráj a úpadek společnosti - Yk-diskusni-forum-ka - 16. 01. 2015 Jen bych chtěl doplnit k pojmu 'otaku', že v originálním nihonjin znění má jeho význam mírně pohrdavý nádech, nikdo by jím sám sebe nenazýval. To až s rozšířením některých japonských výrazů do dalších jazyků často dochází zároveň ke zkreslení jejich překladu neznalostí kontextu, kultury a vnímání. Rozdílné vnímání stejných podnětů je vůbec zajímavé téma, nejpatrnější je u různých jazykových kultur, ale co když hraje svou roli i při vývoji sexuality? Blog na toto téma zde a trochu odborněji zde RE: Myší ráj a úpadek společnosti - -diskusni-forum- - 16. 01. 2015 Přišlo mi zajímavé, že myši neobydlovaly prostor rovnoměrně, ale hromadily se v určitých sektorech, přestože všude byly stejné podmínky, stejná dostupnost zdrojů... To bych nečekala. ![]() Napadlo mě, že důvodem narušení harmonie myšího společenstva byla nemožnost vybití přirozené agrese (tady myslím agresi jako vynaložení energie). Ve svém běžném prostředí myši musí vynaložit více energie k získání potravy, musí se mít na pozoru před predátory, musí spolupracovat... V myším ráji si s ničím nemusely dělat starosti, ale tu energii musely nějak projevit, tak ji prostě nasměrovaly proti sobě, neměly jinou možnost. Kdyby měly k dispozici dostatek kolotočů, tak by problém možná nevzniknul. ![]() Jen taková úvaha. ![]() RE: Myší ráj a úpadek společnosti - ho-diskusni-forum-uba - 16. 01. 2015 To video mi připomíná skejťáky blbnoucí v U-rampě nebo tak něco ![]() RE: Myší ráj a úpadek společnosti - Magr-diskusni-forum-amal - 17. 01. 2015 Na Technetu byl nedání rozličného zvířectva v kole (a to i ve volné přirodě) članek: Už víme, proč myši běhají v kole, i když nemusí. RE: Myší ráj a úpadek společnosti - Yk-diskusni-forum-ka - 31. 01. 2015 Japonci jsou v mnoha ohledech napřed. Japonci se vzdávají sexu RE: Myší ráj a úpadek společnosti - ho-diskusni-forum-uba - 31. 01. 2015 No nemyslím si, že by byli napřed. Pokud se někdo vzdává sexu z důvodu únavy, přepracování, rezignace z důvodu extrémního společenského tlaku na úspěch apod., tak to považuju spíše za úpadek a logický důsledek příliš stresujícího prostředí. Například zvířata žijící v zajetí v nepřirozeném a stresujícím prostředí v nemoderních zoologických zahradách často vůbec nejeví zájem o rozmnožování. A myslím, že s tím úpadkem zájmu o sex v Japonsku a jiných "pokrokových" zemích to bude podobný efekt. Tím nechcu říct, že asexualita je důsledek stresu apod. Určitě je to prostě jedna ze přirozených sexuálních orientací, která se v malé míře asi přirozeně vyskytuje i ve zdravé populaci. Nikdy ale asexuálů ani homosexuálů a jánevímcoještěsexuálů nebude hodně, protože zkrátka statisticky úspěšnější v předávání genů budou heterosexuálové. A pokud více než 20 % mladých mužů nemá zájem o sex, tak to podle mě svědčí o tom, že mladí Japonci jsou vystavení extrémně stresujícímu prostředí, nebo vyrůstali v naprosto nefunkčních rodinách apod. |