![]() |
Sexuální anorexie - Verze k tisku +- Asexual.cz (https://www.asexual.cz/forum) +-- Fórum: Média a viditelnost (https://www.asexual.cz/forum/forum-12.html) +--- Fórum: Noviny, časopisy, magazíny, pořady, ... (https://www.asexual.cz/forum/forum-18.html) +--- Téma: Sexuální anorexie (/thread-1810.html) Stran:
1
2
|
RE: Sexuální anorexie - Art-diskusni-forum-hur - 10. 06. 2011 (10. 06. 2011, 11:44:17)mušelín Napsal(a): A přemýšlel jsi nad tím, jak tu popsanou situaci řešit? Nevím, jestli se dá nějak řešit. Tady hodně hraje roli asi už jednou prožitá zkušenost a ohraničená bariéra (ne vždy patologická) nebo vůbec ten fenomén odcizení, "zažraný" v naší karmě. Ale opravdu nevím... A ty jsi nad tím přemýšlela, že mě vyzíváš k tak nelehkému úkolu? ![]() 4Nela: Souhlasím s tím, co píšeš, ale pořád se mi zdá, že ten článek přetáčíš ke svému náhledu, co cítíš o asexualitě obecně, a to už je jiné téma... ![]() RE: Sexuální anorexie - mušelín - 10. 06. 2011 (10. 06. 2011, 16:09:44)Arthur Napsal(a):(10. 06. 2011, 11:44:17)mušelín Napsal(a): A přemýšlel jsi nad tím, jak tu popsanou situaci řešit? Samozřejmě, že přemýšlela, ale na nic moc nepřišla. Ta žena z příběhu je v nelehké situaci, protože je finančně závislá na manželovi. Buď by se musela nějak vymanit, nebo alespoň na nějakou dobu odejít - třeba k příbuzným. Ten muž totiž má možná nějaké deprese, ale hlavně je zahleděný sám do sebe. V takové situaci je potřeba nějaká radikální změna, aby si uvědomil, že skutečně někomu ubližuje. Je to vlastně psychické týrání a nějaké obměkčování z ženiny strany by asi bylo neúčinné. Karma - i kdyby člověk měl ty schopnosti a věděl, kdo byl a co v minulých životech tropil, tak mu to není v tom současném životě moc platné. Tedy se mi zdá, že řešení je nutné hledat v minulosti a přítomnosti jednoho lidského života. RE: Sexuální anorexie - Sir -diskusni-forum-Erik - 10. 06. 2011 (10. 06. 2011, 21:54:13)mušelín Napsal(a): Karma - i kdyby člověk měl ty schopnosti a věděl, kdo byl a co v minulých životech tropil, tak mu to není v tom současném životě moc platné. Tedy se mi zdá, že řešení je nutné hledat v minulosti a přítomnosti jednoho lidského života. Né nadarmo, jsme na své životy zapomněli, by nás to akorát zatěžovalo ![]() RE: Sexuální anorexie - Art-diskusni-forum-hur - 11. 06. 2011 (10. 06. 2011, 21:54:13)mušelín Napsal(a): Karma - i kdyby člověk měl ty schopnosti a věděl, kdo byl a co v minulých životech tropil, tak mu to není v tom současném životě moc platné. Tedy se mi zdá, že řešení je nutné hledat v minulosti a přítomnosti jednoho lidského života. V minulých životech jsme byli asi tím, co v sobě neseme i dnes, takže si svůj život můžeme jednoduše vyvodit (forma je podružná). To je teda moje vlastní definice! ![]() ![]() On kdyby ten článek nesl název vyprahlost po životě, nebyl by tak zajímavý, jako když se napíše sexuální anorexie. Ale, prosím, jen mi teď nepište sexuální anorexie=vyprahlost po životě! ![]() No, ty změny musí být asi radikální, jak píšeš, ale je otázkou, kolik prostoru má člověk v sobě, aby je postupem věku byl schopný upravovat. Já si myslím, že někdy nastává v životě bod, kdy už jen sbíráš plody, a ty můžou být trpké nebo sladké podle toho, co člověk zasel a jak se staral. (ale ani přihnojení už se suchým stromem nic nesvede) Takže v tomto jsem mírný pesimista. ![]() RE: Sexuální anorexie - mušelín - 11. 06. 2011 (11. 06. 2011, 09:59:49)Arthur Napsal(a):(10. 06. 2011, 21:54:13)mušelín Napsal(a): Karma - i kdyby člověk měl ty schopnosti a věděl, kdo byl a co v minulých životech tropil, tak mu to není v tom současném životě moc platné. Tedy se mi zdá, že řešení je nutné hledat v minulosti a přítomnosti jednoho lidského života. Řekla bych to jinak. Ten popisovaný muž může být nějak ublížený, třeba sklamaný životem, prací atd., to se těžko pozná. V základu je to vyprahlost, ale v té dané fázi spíš je to toužení po ničení ostatních a taky sebe. Takže možná nejlíp, když ten člověk uvidí, že někomu opravdu obližuje, nebo se dostane do konfrontace s člověkem, který by měl mít mnohem více důvod být zlý na ostatní, protože se k němu byl život mnohem méně štědrý. Prostor na změnu je vždycky, i na smrtelné posteli ![]() Ke karmě ještě toto: ono je to dvojsečné. Vlastně když se člověku nedaří, lze říci, že si za to může sám, protože si to v minulosti pohnojil. Ale to spojení tam není vlastně téměř žádné - už proto, že si to člověk nepamatuje, nemůže se cítit odpovědný za činy svého já v minulém těle. Křesťanský postoj milosrdenství a soucitu mi připadá mnohem konstruktivnější. RE: Sexuální anorexie - Ne-diskusni-forum-la - 12. 06. 2011 (11. 06. 2011, 09:59:49)Arthur Napsal(a): V minulých životech jsme byli asi tím, co v sobě neseme i dnes, takže si svůj život můžeme jednoduše vyvodit (forma je podružná). To je teda moje vlastní definice! Tak tato myšlenka je naprosto geniální, já k této problematice přistupuji také tak. Že vlastně člověk se ani nemusí podrobovat pracnému zkoumání v této oblasti, aby zjistil, že skutečně nejspíše nebyl tou vysněnou Kleopatrou, ![]() (11. 06. 2011, 13:04:52)mušelín Napsal(a): Ke karmě ještě toto: ono je to dvojsečné. Vlastně když se člověku nedaří, lze říci, že si za to může sám, protože si to v minulosti pohnojil. Ale to spojení tam není vlastně téměř žádné - už proto, že si to člověk nepamatuje, nemůže se cítit odpovědný za činy svého já v minulém těle. S tímto se dá vcelku souhlasit, akorát jde zde o to, jak vlastně vnímáme ono "já". Pokud jej vnímáme víceméně povrchově v kontextu tohoto jediného života, osobnosti, kterou právě jsme, pak tam skutečně mnoho návaznosti není...ale pokud jej pojímáme v rovině hlubší, spíše jako onen prazáklad, naši původní prapodstatu nebo hybatele na kterém posléze vyrůstají ty jednotlivé životní projevy..., pak tam jisté vědomí současné spoluzodpovědnosti a souvstažnosti na vše býti musí....myslím, že když si tuto skutečnost člověk uvědomí, pak také vše, co mu v životě přichází, přijímá také pokorněji, nikoliv ovšem s rezignací, to by zase byl fatalismus a ten také zde není rozhodně na místě! Mnoho věcí, ne-li většinu, člověk ovlivnit v životě svým úsilím může....Jinak si ale myslím, že normální člověk, vidí-li někoho trpět, určitě si neřekne, můžeš si za to sám, je to tvoje karma...., ale s tím trpícím soucítí, snaží se mu pomoci, případně, může-li, takže ten křesťanský koncept pomoci, milosrdenství, soucitu je určitě správný, akorát asi postrádá ten celkový kontext v pochopení.... Přece, kdyby bylo správné to absolutně striktní oddělování, "já nyní zde a tam", tak proč by pak působila karma....? To jen reakce na Tebe, mušelíno, jak píšeš, že člověk nemůže cítit zodpovědnost za to, co tropil ve svých minulých životech..... Já osobně si i v případě té asexuality myslím, že zde musí být nějaký vývoj, že ten náš současný stav není "sám o sobě a pro sebe", ale je to určitý důsledek. Neřeším raději, zda v té pozitivní či negativní rovině, vlastně to může být obojí. Ale podle mého neznamená, že, nevejde-li se člověk do nějakého "vzorce", společenského, hned musí být "deviant", i když se to z povrchového hlediska tak možná jeví, možná se ale stalo jen to, že ten člověk prostě jen tak trochu neladí s celkovým kontextem té doby.... RE: Sexuální anorexie - mušelín - 12. 06. 2011 (12. 06. 2011, 01:46:54)Nela Napsal(a): S tímto se dá vcelku souhlasit, akorát jde zde o to, jak vlastně vnímáme ono "já". Pokud jej vnímáme víceméně povrchově v kontextu tohoto jediného života, osobnosti, kterou právě jsme, pak tam skutečně mnoho návaznosti není...ale pokud jej pojímáme v rovině hlubší, spíše jako onen prazáklad, naši původní prapodstatu nebo hybatele na kterém posléze vyrůstají ty jednotlivé životní projevy..., pak tam jisté vědomí současné spoluzodpovědnosti a souvstažnosti na vše býti musí... Vidíš, přestože s Tebou souhlasím, nemyslím si, že by člověk MUSEL mít pocit souvztažnosti, spoluodpovědnosti. To by nastalo, kdyby si s sebou nesl paměť toho, co v minulosti prožil. Moje já, jak sama sebe vidím, není právě onen prazáklad, ale celý člověk, kompletně i se svou tělesnou schránkou, se svojí pamětí atd. Putování nějakého prazákladu z mého pohledu nemá pro mě význam, když si nepamatuji své minulé životy. Nezajímá mě, co jsem byla v minulosti a nezajímá mě ani, čím budu v budoucnu. Tento postoj ještě nezakládá bezcharakternost v přítomném životě. Je to totiž, jako dívat se na sebe především jako na nějaký materiál, živnou půdu, a to je pro individualizovaného jedince nemožné. RE: Sexuální anorexie - Ne-diskusni-forum-la - 12. 06. 2011 (12. 06. 2011, 09:19:05)mušelín Napsal(a):(12. 06. 2011, 01:46:54)Nela Napsal(a): S tímto se dá vcelku souhlasit, akorát jde zde o to, jak vlastně vnímáme ono "já". Pokud jej vnímáme víceméně povrchově v kontextu tohoto jediného života, osobnosti, kterou právě jsme, pak tam skutečně mnoho návaznosti není...ale pokud jej pojímáme v rovině hlubší, spíše jako onen prazáklad, naši původní prapodstatu nebo hybatele na kterém posléze vyrůstají ty jednotlivé životní projevy..., pak tam jisté vědomí současné spoluzodpovědnosti a souvstažnosti na vše býti musí... Souhlasím s tím, co píšeš, já jsem přesvědčena, že vlastně ve své podstatě mluvíme obě o tomtéž, akorát já asi více v té rozšiřující konotaci, tím ovšem zajisté neneguji nějaký aspekt já, ten platí tak jako tak. ![]() Jinak k té asexualitě ještě, objevila jsem diskuzní fórum, kde ji řešili z duchovního hlediska, dotaz asexuální tazatelky, sice tam také nedospěli k nějakému "konečnému řešení", ale jsou to zajímavé náhledy, dle mne...čili kdo umíte anglicky, mrkněte... ![]() http://www.hindudharmaforums.com/showthread.php?t=6863 |